Blog


WORKSHOP - Het tackelen van problemen door acteren

Trainer Mieke Bouwens en ondersteuning Iris Barzilay

In een gonzende Harmonie op een herfstdag verzamelde wij ons, om direct aan de slag te gaan met een persoonlijke naam badge. Tijdens een warming-line-up kregen we de kans om elkaar beter te leren kennen. Ik kan niet anders zeggen dan dat we zeer inspirerende en intrigerende deelnemers mochten ontmoeten.

Vervolgens hebben we door middel van de oefening ‘De Hand’ een beeld van onszelf geschetst; waar onze krachten liggen, drijfveren, maar ook waar we ons klein in voelen. Dit als vindingrijk opstapje, om te ondervinden waar onder andere je angsten liggen.

Mieke heeft ons vervolgens de ‘The fear family’ geïntroduceerd . Een gecategoriseerde ‘family’ waar je elke angst gedeeltelijk of geheel in kunt herkennen. Door je probleemstelling te bekijken in het licht van deze familie, ontstaat er een nieuw inzicht en kun je tastbaarder aan de slag. Een verhelderende theorie die perspectief biedt om naar jezelf en de context te kijken.

Angsten voor:
Schaarste – Verlating – Falen – Onzekerheid - Pijn/angst om pijn gedaan te worden – Complexiteit - Verdwijnen/identiteit verliezen

De opvolgende opdracht was je probleemstelling, aan de hand van ‘The Fear Family’ tijdens het ‘Speed Sparren’ verder te onderzoeken. Hierin waren de deelnemers om en om vraag stellend en coachend. Een prachtige opdracht om nog gedetailleerder te onderzoeken waar je angst/probleem zijn oorsprong heeft en niet te vergeten hoe verschillende coachskills helpend kunnen zijn. Tevens brengt het, het besef dat kwetsbaar opstellen een van de uitnodigende tools is om anderen te coachen.

Het moment was nu aangekomen om in groepjes verdeeld een casus te formuleren. De methode speel-podium-carrousel maakte dat de casus slagvaardig & dynamisch werd overgedragen aan een andere groep. Deze kreeg na korte tijd de opdracht om de casus uit te spelen, wat een behoorlijke uitdaging was om binnen korte tijd zowel methode als instructie over te dragen en uit te voeren. Alle deelnemers hebben een prachtige performance neergezet, waarin de emoties duidelijk voelbaar waren. De opbrengst voor de inbrengers was bijzonder hoog: het hielp een helikopterview te ontwikkelen en het spelplezier hield de inbrengers middels humor en diepgang een spiegel voor.
Het bevlogen uitspelen van de casussen bracht veel kijkplezier en maakte mogelijk zowel dat de inbrengers, als deelnemer zelf, veilig te kon handelen en de interactie uitgediept kon worden. Aan het publiek gaf het een goed beeld over hoe om te gaan met verschillende problematiek en veel inzicht om lastige onderwerpen aan te vliegen in het dagelijks werk-leven.

Casus 1. 'Angst om niet gehoord te worden'
Gezinssituatie waarin het kind dat op de proppen komt met verdriet.
Dit verhaal wordt direct door moeder gebruikt om haar eigen verdriet te ventileren.’

Casus 2: ‘Effectief feedback geven’’
Trainer die weinig directief is geeft FB aan Trainingsacteur die weinig ontvankelijk is.

Casus 3: ‘Sinterklaas’.
Gezinssituatie waarin volwassen dochter patronen probeert te doorbreken bij vader.

 

Het was me een waar genoegen met iedere deelnemer, een inzicht gevende en vooral inspirerende workshop te mogen genieten. Indrukwekkend spel, wat voelbaar was in mijn tenen, veel humor met een hoop eyeopeners.

 

Feedback van cursisten:
Leerzaam Zelfinzicht Positief Humor Goed Verhelderend Tijd vloog voorbij Wat heeft uitspelen toch een verhelderend effect! Had langer mogen duren Energie ‘Luchtig’ omgaan met krokodillen Inzicht Ontmoeten Veiligheid Deskundig Leerzaam Ontmoeting Veilig! Verhelderend

Agenda

Basisopleiding Trainingsacteur

Leeuwarden & 's-Hertogenbosch
8 daagse  Start op 12 maart Leeuwarden 2024 Friesland-Giekerk Lees verder         meer informatie

Verdiepingsopleiding Trainingsacteur

Leeuwarden
8-daagse Verdiepingstraining voor trainingsacteurs.  Start op 19 september 2023  Lees verder                                              meer informatie

Inspirerende workshops

Diverse locaties
- Workshop Creatief denken met de Denkhoeden van de Bono - Workshop Probleemgesprekken tackelen in de advocaten praktijk en medische praktijk - Workshop Sleutels tot positief denken - Workshop Sumi-e Japans inktschilderen   meer informatie

Excellent Onderhandelen

Meerdere data mogelijk - op aanvraag Lees verder   meer informatie
Top