Sumi-e Atelier Mieke Bouwens Oostvogel    

 

Sumi-e staat voor penseelschilderen met zwarte inkt op rijstpapier.

De techniek is voor mij enorm uitdagend omdat het zich afspeelt op de twee uiterste van het continuüm: enerzijds is het een indirecte manier van werken, anderzijds heel direct. Je start met een concentratie op het materiaal, op het witte papier, de inkt en het laden van je penseel. Waarna je snel werkt op het ritme van je ademhaling. Daarna kun je niets verbeteren, dat laat het materiaal niet toe. De kracht van de penseelstreek bepaalt voor een belangrijk deel de zeggingskracht van je beeld.


De oorsprong van Sumi-e is gelegen in het Zen-Boeddhisme en de kalligrafie. Het meditatief karakter van deze schilderkunst laat de beoefenaar ervaren dat het niet zozeer om het resultaat gaat, maar om veeleer om ‘de weg’; het proces.


Ik beoefen de Sumi-e techniek al geruime tijd en beoog in mijn persoonlijke werk integratie tussen de oosterse en westerse schilderkunst.


Wabi Sabi: Het omarmen van imperfectie is een kunst an sich

In de snel bewegende westerse maatschappij wordt al snel verwacht alles zo efficiënt en perfect mogelijk te doen. Inmiddels is er veel meer inzicht gekomen dat deze denkwijze lang niet altijd winstgevend is en gelukkig maakt. 


Imperfectie kan juist beschouwd worden als ruimte voor groei en ontwikkeling, en om iets vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Het plaatsen van het penseel bepaald de richting, het vloeien in het papier het tempo. De moed hebben en het omarmen van imperfectie wordt (een) kunst.


Workshops

De afgelopen periode heb ik met heel veel plezier en verwondering diverse Sumi-E workshops mogen geven. Zo heb ik met een groep ingenieurs een Sumi-e workshop neergezet in Giethoorn. Knappe koppen die in hun mooie penseelstreken lieten zien wat hen bewoog.

Aan een docententeam in Friesland heb ik een Sumi-e workshop mogen geven, waarin de filosofie en de schilderkunst heeft geresulteerd in een prachtig teamstuk dat nu in de docentenkamer prijkt.